МУЗИЧКИ ДОКУМЕНТАРЕЦ

Македонскиот хип-хоп документарец „Сложувалка“ е поставен на Ју тјуб (ВИДЕО)

На глобалната видео платформа Ју тјуб (You Tube) за слободно гледање е поставен македонскиот документарен хип-хоп филм „Сложувалка“ (The Puzzle), во реализација на неформалната организација „Хип Хоп Македонија“, а во режија на Александар Ковилоски.

Документарниот хип-хоп филм „Сложувалка“ трае 37 минути и својата премиера ја доживеа на Фестивалот на европски филм „Синедејс“ во 2015 година во Скопје. Потоа филмот беше учесник и на повеќе филмски фестивали во Македонија, регионот и пошироко во Европа, од каде се здоби со неколку награди и признанија.

Одлично прифатен од македонската хип-хоп генерација, филмот претставува обид да се навлезе во суштината на хип-хопот на овие простори преку интервјуа со најпознатите македонски рап-артисти од осамостојувањето на Македонија до денес.

Планот за чист воздух од само 1,5 милиони евра издвоени од буџетот и за граѓаните и за еколошките активисти е несериозен.

повеќе

Во битката за фотелја во ФФМ секогаш решавачка била „техниката" на добивање гласови од делегатите со поткуп, ветувања, партиски и притисоци на локалните моќници... 

повеќе

Како може да се надминат исклучивите и националистички толкувања на минатото: што работат комисиите?

повеќе