Концерти во чест на 55 години ФМУ во Музеј на македонската борба

Концертната серија „Musica Viva во чест на 55 години ФМУ“ како дел од одбележувањето на 55 години од основањето на ФМУ – Скопје, започнува вечерва и ќе трае до 29 ноември.

Како што информираат од Факултетот за музичка уметност, на програмата од концертната серија која се одржува во Музејот на македонската борба се дела од светската музичка литература во изведба на студенти.

Денеска со почеток од 20 часот ќе настапат студентите од класите по гудачки интрументи, гитара, дувачки инструменти и камерна музика. На репертоарот утре, во исто време, се студентите од класите по соло пеење и корепетиција, а во понеделник од 20 часот студентите од класите по пијано.

Во рамки на одбележувањето на 55 години од своето основање Факултетот за музичка уметност започнува и со циклус предавања „Научни среди“. Предавањето ќе го отвори професор д-р Снежана Филиповска со тема „Балетската уметност како составен дел од културните збиднувања во Македонија“ на 1 декември на платформата zoom со почеток во 19 часот.

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе