Концерт за четирирачно пијано со Марија Ѓошевска и Елена Атанасовска-Ивановска

Во камерната сала на Македонската филхармонија, овој петок (21 декември) во 20 часот, ќе се одржи концерт за четирирачно пијано со едни од најистакнатите македонски пијанистки - Марија Ѓошевска и Елена Атанасовска-Ивановска. На програмата се: свитата „Оревокршачка" од Чајковски/Лангер, „Карневал на животните" од К. Сен-Санс/Л. Гарбан и Македонска парафраза бр.2 од македонската композиторка Бете Илин.

Елена Атанасовска-Ивановска и Марија Ѓошевска успешно ја претставуваат и ја афирмираат нашата земја и надвор од нејзините граници. Нивната соработка започнува сосема наивно и ненаметливо уште во Нижото музичко училиште преку изведба на Концертот за две пијана на Ј.С.Бах BWV 1060, за да се круниса со настап со Македонската филхармонија, каде што ставовите од концертот на Бах во ф-мол ги делат меѓусебно.

Многубројни се и полурециталите што ги даваат во Нижото музичко училиште и во Средното музичко училиште во Скопје и низ Македонија. На Факултетот за музичка уметност, пак, во класата на проф. Борис Романов, започнува нивното заедничко дружење преку музиката, каде што постојано се придружуваат на сите клавирски концерти кои бараат пијано-придружба. Дуото официјално започнува да концертира на фестивалот „Златна лира“ во 2009 година. На нивниот репертоар за навистина краток период се најдоа речиси сите капитални дела од светската литература за две пијана.

 

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе