Во Филхармонијата

Концерт во чест на италијанскиот композитор Руџеро Леонкавало

Во чест на италијанскиот композитор Руџеро Леонкавало, со македонскиот тенор Благој Нацоски, по повод одбележувањето на 60-години од воведувањето на настава на италијанскиот јазик и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј" во Скопје, денеска во Филхармонија ќе се одржи оперски концерт, што е организиран од страна на италијанската амбасада.

Настанот е завршен дел на меѓународната конференција „Италијанистиката во третиот милениум: Новите предизвици во јазичните, книжевните и културолошките истражувања".

Тема на концертот ќе бидат оперските дела на Руџеро Леонкавало (1857-1919), еден од најважните претставници на мелодраматичниот варизам, како комеморација на стогодишнината од смртта на наполитанскиот музичар.

Познатиот македонски тенор Благој Нацоски веќе долги години е во Италија, настапувал во престижни меѓународни театри, како „La Scala“ во Милано, „La Fenice“ во Венеција и „New York City Opera“. Во 2008 година од страна на Владата во Скопје му е доделена почесната титула "Амбасадор на македонската култура", а во неговата скоро дваесетгодишна кариера може да се пофали со бројни соработки со важни диригенти. Во оваа прилика ќе го придружуваат Дино Имери на пијано и сопранот Хелена Суша.

За време на концертот ќе има и говори за животот и делото на Леонкавало, на македонски и на италијански јазик. 

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе