Во Куманово

Концерт „Руски сон“ на младиот оперски пејач Дарко Тодоровски

Младиот оперски пејач Дарко Тодоровски ќе одржи целовечерен концерт во кумановскиот Центар за култура „Трајко Прокопиев" по повод пет века постоење на Куманово. Концерот насловен „Руски сон" на кој ќе придружуван од пијанистката Анастасија Грговска ќе почне во 20:00 часот.

„На репертоарот се наоѓа широко епохално патување, од љубовниот циклус на Дмитри Шостакович и класичните романси, преку познатите салонски и современи  романси, па се до преодниот формат романс-песна, кој меѓу другото е многу популарен во Русија“, изјави Тодоровски.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе