Концерт на Интернационалниот младински оркестар „Bisyoc“ во Струга

Интернационалниот младински оркестар „Bisyoc" на првото гостување во земјава, вечер од 20.30 часот ќе одржи голем симфониски концерт во Центарот за култура „Браќа Миладиновци" во Струга, кој ќе го повтори и на 4 август од 17 часот. Утре оркестарот ќе настапи и во Охрид на отворено, на просторот помеѓу ТЦ „Амам" и „Жито леб".

Оркестарот има повеќе од 80 млади музичари од Германија, Франција, Велика Британија, Норвешка, Нов Зеланд, Русија, Канада и неколку македонски изведувачи. Досега тие имале концерти во Австрија, Шпанија, Германија, Малта и Норвешка, а оваа година тие гостуваат во Македонија.

 „Bisyoc“ промовира културна и социјална интеракција помеѓу младите луѓе од различни земји – преку создавање квалитетна музика заедно. Почетоците се во 2001 година, кога диригентот Џулијан Гибон  го формира оркестарот во Бедстоун, Велика Британија, како музички летен камп.

Неговата цел била да ги собере младите луѓе со различни музички цели и способности и да им даде шанса да искусат изведба во голем симфониски оркестар. Оваа идеја била одлично прифатена од младите, така што прераснува во традиција од 18 години. Млади од целиот свет доаѓаат да ги споделат и разменат искуствата со други млади, заедно свирејќи во овој симфониски оркестар.

Младите музичари престојуваат во Струга, каде што покрај секојдневните проби со професионални тутори, ги посетуваат и културните споменици во Охрид и Струга и го запознаваат македонскиот фолклор.

Во изминатите три дена тие имаа миниконцерти на отворено кај Споменикот на Револуцијата во Струга. Влезот за нивниот вечерашен концерт во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ е слободен за посетители.

Организатор на концертите на отворено е Здружението за развој на културно-уметнички вредности „Тактус“ од Охрид.

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе