На плоштадот „Сквер Јадран"

Концерт на „Брастет Скопје" на „Скопско лето"

Во рамки на „Скопско лето" вечер од 21 часот на плоштадот „Сквер Јадран" концерт ќе има новиот дувачки квинтет „Брастет Скопје", формиран годинава од музичари со повеќегодишно искуство.

Членови на дувачкиот квинтет се: Александар Златески и Диме Танчев (труба), Горан Илијевски (тенор туба), Енис Мехмедов (тромбон) и Мицко Дамњановски (туба), а во составот е и Теодор Теодосиевски кој настапува на тапани.

Од „Скопско лето" соопштија дека „Брастет" претежно свират музика приспособена (аранжирана) за брас-квинтет со додадени ударни инструменти.

„Брастет" е нов, но одличен брас-состав од музичари кои со нивното повеќегодишно искуство од речиси сите сфери на музиката ќе се обидат да донесат добар звук, свежа програма и одлични настапи. Нивната тенденција е да се избегне стереотипна програма за ваков состав и да се доближи до публиката популарната музика, вклучувајќи и филмска музика и популарна класика, наведуваат од „Скопско лето".

Покрај концертот на дувачкиот квинтет, на програмата на летниот скопски фестивал од 20 часот е и новата претстава на МНТ –  „Макбет" од Шекспир во режија на Нела Витошевиќ. 

Едно современо демократско општество се разликува од тоталитарното токму по тоа што јавната критика е основно полемичко право и должност на медиумите.

повеќе

Македонските граѓани конечно го гледаат крајот на илузијата што им се продава од осамостопјувањето до денес.

повеќе

Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите политички, но не и економски барања на членовите на владата.

повеќе