Концерт „Медитерански приказни“ од Љубомир Бранѓолица

Камерниот оркестар на Битола и уметниците Татјана Петрушевска-обоа, Стојан Димов-саксофон и Марјан Милошевски-фагот, под диригентство на Владимир Димовски, синоќа одржаа концерт насловен како „Медитерански приказни“ од Љубомир Бранѓолица.

За публиката во Битола беше презентирана богата музичка понуда – „Медитеранска свита“ од балетот „Дубровничка легенда“, концерт за обоа и гудачи, концерт за фагот и гудачи напишан во 2019 година посветен на Марјан Милошевски, како и музичкото дело за гудачи „Две антички перли“. 

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе

Јас, Ангела Илиевска , учесник во повеќе протестни движења низ годините наназад, со себе го носам товарот на мојата личност и идеалите кои ги застапувам низ сите тие движења.

повеќе