Денеска се затвораат Мајските операски вечери, по традиција „Аида“ постедна на програмата

Мајските оперски вечери традиционално завршуваат на последниот ден од мај со „Аида", а оваа година популарната опера на Верди е во продукција на театарот „Карло Феличе" од Џенова, Италија.

Модерната „Аида“ е спој на визуелната иновација со традицијата, виртуелна сценографија која, како што најави Националната опера и балет, ќе ја одведе публиката во светот на древниот Египет преку  футуристичко видување со 3Д-проекции на сцената.

Со новата постановка на оваа Вердиева опера и почнаа 47. Мајски оперски вечери на 9 мај, но вечерашната изведба ќе има друга, интернационална екипа. Насловниот лик ќе го игра Русинката Олга Романко, а останатите главни улоги ќе ги толкуваат:  Ирина Долженко од Русија (Амнерис), Ѓорѓи Цуцковски (Радамес),  Анџело Веча од Италија (Амонасро) и  Александар Стефаноски (Фараонот). Диригент е  Диан Чобанов од Бугарија.

Покрај „Аида“, дел од годинашната фестивалска програма беа уште  две опери на Џузепе Верди  – „Риголето“ и „Травијата“, како и оперите „Лучија од Ламермур“ и „Ана Болена“ на Доницети и „Боеми“ на Пучини и балетот „Лебедово езеро“ на Чајковски. 

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе