Барокната опера „Дидо и Енеј“ постави платформа со нови естетски вредности

Конечно, и во Скопје, се реализираше премиерата на камерната опера „Дидо и Енеј". Со овации и силни аплаузи во петокот вечерта во малата сала на Филхармонија, беа испратени сите оние ѕвезди кои стапнаа на сцената.

Нешто што е веќе практика на светските сцени, да се постави барокна опера и тоа во концертна верзија, сега и кај нас се случи со намера на организаторите да ја приближат публиката до музичката и содржинската суштина на делото. Сосема едноставно, модерно и професионално тимот на „Полифонија” повторно ја оствари својата идеја несебично создавајќи подиум за репрезентација како на странски, така и на домашни талентирани уметници. На сцената настапија солисти од Македонија, Германија, Грција, Италија, Канада и Каталонија чие заедничко музицирање беше посветено на магична музика од 17-ти век напишана од славниот Хенри Персел.

Настанот без сомневање донесе нови звучни и естетски хоризонти под македонското музичко небо. Ликовите од операта „Дидо и Енеј“, беа насликани навистина волшебно, посветувајќи се целосно на приказната и се разбира, на сите музички карактеристики со звучната поддршка на солистите од ансамблите на Г.А.П. и „Полифонија“ како и хорот „Ин медиас рес“.

И не само ансамблите, туку и солистките од Канада, Криста де Силва од операта на Калгари и Лаура Џин Елигсен од Виенската државна опера, како и нашиот баритон со светска кариера - Васил Гарванлиев го внесоа својот уметнички, креативен капацитет кој очигледно е навистина висок.

Ова беше редок настан за нашата музичка култура, настан кој ќе се памети, концерт кој треба да се повтори, за да слушаме и гледаме врвни уметнички вредности.

Проектот беше реализиран од уметничкиот центар „Полифонија“ со поддршка на Министерството за култура, Гете-институтот во Скопје, Канадскиот музички центар во Скопје, хотел Арка, хотел Стонбриџ, Идеа Лаб, Академија авангард, Стоби винарија и Здравје Радово како и Филхармонија со својата аудио продукција, кои со своето учество придонесоа да се постигне вистинското ниво кое го заслужуваат уметниците и овој жанр во музиката.

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе