Арсовска го отвори Меѓународниот фолклорен фестивал „САРАЈ ФЕСТ“

Вечерва градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, го отвори Меѓународниот фолклорен фестивал „САРАЈ ФЕСТ" што се одржува по 12- ти пат во општината Сарај.

Градот Скопје може да се гордее со ваков меѓународен фолклорен фестивал, се надевам дека овие три дена ќе уживате во богата културно-уметничка програма на 15-те фолклорни групи и уметници, кои ќе имаат прилика да се претстават со традиционални песни и ора, истакна градоначалничката Арсовска и го отвори фестивалскиот настан.

Арсовска пред присутните истакна дека ваквите културни манифестации пред се ја збогатуваат културната понуда на градот Скопје, а нивното значење е обединувачко за развој на различните традиционални фолклорни елементи и народните песни кои се богатство на нашиот народ.

Овој меѓународен фестивал, кој ќе трае три дена, се организира од културно уметничкото друштво „Дрита е Дервенит", а истиот е поддржан од Град Скопје.

На фестивалот ќе настапат над 15 културни уметници и групи од соседните земји Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Косово и уметнички групи од Македонија. Учесниците во текот на трите фестивалски дена ќе се претстават со традиционални песни и ора.

Кој кого „мафлосува“, тие нас или ние нив. Чекор напред, три назад, како раковите во Охридското Езеро од моето детство кои исчезнаа во налетот на технолошкиот напредок и уништувањето на животната средина.

повеќе

Ние сме земја што први во Европа имаме стратегија за интеркултурализам.

повеќе

Францускиот предлог претставува директно рушење на основните темели на ЕУ.

повеќе