Скопски џез фестивал

Андреа Мирческа, годинашен добитник на „Златен орикс“

Во рамките на Скопскиот џез фестивал вечер ќе биде доделена наградата „Златен орикс“ за најдобар млад џез-музичар во Македонија. Наградата се доделува традиционално, трета година по ред.

Годинашен добитник на оваа награда е џез-контрабасистката Андреа Мирческа, апсолвентка е на Факултетот за музичка уметност во Скопје која е дел од повеќе уметнички проекти во Македонија поврзани со џез музиката. Мирческа е првиот женски добитник на оваа награда од почетокот на нејзиното воведување.

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе