75 години основањето на Филхармонијата

Филхармонијата – првиот и единствен симфониски оркестар во земјава е основана на денешен ден пред 75 години.

На 24 ноември 1944 година, само 11 дена по ослободувањето на Скопје, во домот на композиторот Тодор Скаловски на улицата „Крушовска“ бр. 27 бил одржан првиот состанок на група музичари со цел да создадат симфониски оркестар, да го формираат првиот државен оркестар и да стават темели на голема културна институција, прва од таков вид во ослободена Македонија.

Од скромни почетоци, низ седумте децении постоење Филхармонијата прерасна во еден од главните носители на музичкиот живот во земјава, за што придонеле и врвни диригенти и реномирани вокални и инструментални солисти кои настапиле на бројните концерти.  Покрај редовните концертни настапи на домашната сцена, симфонискиот оркестар има остварено и голем број гостувања низ светот.

Симфонискиот оркестар повеќепати бил преименуван и приклучуван кон други институции (Национална опера и балет и Македонско радио), за во 1960 година да се конституира во самостојна музичка институција.

По повеќегодишно функционирање во Домот на Армијата, Филхармонијата во 2017 година доби свој дом – современа сала изградена по светски стандарди за акустика и симфониска музика. 

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе

Најпрво, важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе. Во суштина оф-шор земјите нудат низа поволности како што се исклучително поволни стапки на данок. Всушност, некои од нив имаат нула стапка на данок. 

повеќе