Меѓународна поетска манифестација „Празник на липите“

Традиционалната меѓународна поетска манифестација „Празник на липите“, ќе се одржи денеска во просториите на Друштвото на писателите на Македонија, а на  свеченоста ќе бидат врачени наградите „Книжевен жезол“ на поетите Аднан Озер од Турција и Гордана Михаилова Бошнакоска од Македонија.  

Беседи за добитниците ќе одржат Ерол Туфан, проф.д-р Христо Петрески и академик Влада Урошевиќ.  

На свеченоста ќе биде врачена и наградата за најдобра песна на тема „Липа“ на македонскиот поет Стефан Марковски.  

Наградите ќе ги врачи Христо Петрески, претседател на Друштвото на писателите на Македонија, а покровители на манифестацијата се Министерството за култура, Град Скопје и Турскиот културен центар „Јунус Емре“ – Скопје. 

 

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе