МАКЕДОНИЈА ПРЕЗЕНТ И ФЕНИКС

Марина Мијаковска добитник на наградата “Македонска книжевна авангарда”

Наградата “Македонска книжевна авангарда” е востановена минатата година, а овогодишен добитник е Марина Мијаковска од Скопје за поетската книга “Психоаналитичка алхемија од страсти” во издание на „Караманови средби“ од Радовиш.

Жирито во состав: Славчо Ковилоски (претседател), Мерсиха Исмајлоска и Христо Петрески (членови), ја издвои и награди оваа поетска книга поради нејзината специфичност, иновативност и оригиналност. За истата книга Марина Мијаковска неодамна ја доби и наградата “Ацо Караманов”.

Наградата ја доделуваат издавачката куќа “Феникс” и Фондацијата “Македонија презент” од Скопје, а ќе биде врачена на претстојниот “Фестивал на чајот и читањето”, кој ќе се одржува од 4 февруари до 8 март во Културниот центар “Феникс”.

Минатогодишен добитник на наградата е поетесата Елена Пренџова.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе