Македонските кореографи приредија вечер за паметење на Танц фест

Магија на сцена и громогласни аплаузи го одбележаа првиот ден на Танц Фест 2020. Домашните кореографи ѝ приредија на публиката вечер за паметење. Покрај четирите македонски авторски кореографии – „ИДЕНТИТЕТИ – Историја на еден растегнат сон“, „ДОМА“, „Нејзин простор“ и „Кинцуги“, публиката имаше можност да ја види американската “Consent” на Меган Бриџ, аудиовизуелниот перформанс “RED” на Шамел Питс и првиот македонски танцов филм на кореографката Адријана Данчевска, дел од перфомансот „ДОМА“.

Денес, како што информираат организаторите, како дел од вечерниот репертоар, со почеток во 20:00 часот, на отворената сцена во парк МКЦ како дел од програмата Фокус:САД ќе се претстават “GAMER” на Кристин Бонансеа и “Morphic Resonance” на Меган Бриџ. Македонските танчери ќе ги изведат “God Speed” и “Outline” на кореографот Дејан Битровски, „Јас и Сара – Општествена критика“ и „Гробно место“ на Бобан Русески, ”Dream State” на Валентино Апостоловски, „Кратко патување до непознато место“  на Тереза Лазарев и “Once upon a crawl” на Сара Цветковска, апсолвентки на УГД.

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе

Веќе е јасно дека светот никогаш нема да биде ист по завршувањето на пандемијата и дека последиците ќе креираат нови образовни можности.

повеќе