Ликовна уметност

Изложбата „Универзален ритам“ на Маја Кировска, на 16 август, во 17 часот, ќе биде отворена во главната галерија на Wumin Art Center, Ченгџу, Република Кореја. Организатор на изложбата е уметницата Санјонг Ли во соработка со Wumin Art Center. На изложбата ќе бидат претставени шеснаесет дела од кои најголемиот дел се објекти, две инсталации во простор, како и две дела кои комбинираат објекти и видео.

16 Август 2017 - 08:30

На 15 август оваа година ќе започне традиционалната 28. Меѓународна ликовна колонија во Галичник. На колонијата ќе земат учество 8 уметници и тоа: Светлана Волиќ од Србија, Симон Далеманс (Белгија), Фидан Бејтулаху (Косово), Јулиа Хопкинс (Велика Британија), Рената Папишта (Босна и Херцеговина), Рок Богатај (Словенија) и Ана Јовановска и Ангел Миов од Македонија.

14 Август 2017 - 10:10

Кураторките Биљана Тануровска - Ќулавковски и Ивана Васева со перформативна игра-дискусија учествуваат на фестивалот ImPulsTanz во Виена (13 јули – 13 август 2017), на симпозиумот „Crisis? What Crisis?! - Dance & Aesthetic – Dance & Labour – Dance & Politics“. На 13-ти август учесничките од Македонија преку колаборативен концепт ќе иницираат дискусија/игра „Како да се направи фестивал со 100 и 1.000.000 евра“.

13 Август 2017 - 13:45

На 19-тото Меѓународно биенале на графика 2017 во Варна, Гран при, или како што уште се нарекува „Големата награда на градот Варна“, е највисокото признание на Биеналето, кое со одлука на интернационално жири ја доделува градоначалникот на Варна. Оваа престижна награда ја доби македонскиот уметник Мице Јанкуловски.

12 Август 2017 - 13:50

Архитектката Марија Христовска Стевковска и ликовниот уметник Ѓорѓе Јовановиќ на овогодишното јубилејно 25. издание на еден од најголемите европски музички фестивали, „Сигет“ во Будимпешта, изработија архитектонско - скулптурална инсталација „Pleasure letters“ (Букви за уживање).

12 Август 2017 - 13:42

Посетителите на Охрид, на 15 август (вторник) во Objectif bar, од 20 часот, ќе имаат можност да ја видат несекојдневната изложба на фотографии со наслов „ Shhh... Гола сум!“ на Марина Трајковска. Изложбата ќе биде од отворен карактер, а гостите ќе ги забавува Dj Nasty Deluxe, кој зад себе има интернационална кариера.

11 Август 2017 - 11:24

Во Музејот на современата уметност во Скопје на 15 август, во 20.30 часот, ќе биде отворена изложбата од ретроспективен карактер „Синхроницитети / Архив 1987 – 2017“ на дела од авторката Жанета Вангели, акумулирани во текот на последниве триесет години, но кои, сепак, македонската публика немала можност да ги запознае во еден директен и непосреден амбиент.

10 Август 2017 - 13:15

Националната галерија на Македонија во објектот Чифте амам на 01 август, со почеток во 18 часот, на јавноста ќе ѝ го претстави проектот „(Х)ам(м)ам“ на меѓународно афирмираниот мултимедијален уметник Хелидон Ѓерѓи од Албанија.

31 Јули 2017 - 09:34

Младинскиот културен центар е дом на на промотивниот проект „Европска престолнина на културата“, кој од 26 јули до 4 август има за цел да го стимулира и поддржи културниот развој на градот Скопје, да ги поврзе претставниците на сите институции на културата, заедно да се подготват за изработка на темелна, оригинална и конкурентна програма за претстојните термини за аплицирање за оваа европска титула.

31 Јули 2017 - 09:15

Во Музејот на град Скопје на 26 јули (среда), во 20 часот, ќе биде отворена изложбата „Скопје – архиТРАНСформа“ која ги содржи сегментите „Архибелези“ (изложба на МГС) и „Concrete memories“, изложба на фотографии на Матијас Шуман од Дрезден, Германија. Изложбата е посветена на 50 години од збратимувањето на градовите Скопје и Дрезден.

26 Јули 2017 - 10:42

Меѓународниот центар за уметност и одржлив развој „Арт Поинт - Гумно“ на 22 јули (сабота) на љубителите на уметноста ќе им овозможи да го посетат отвореното студио во селото Слоештица, кадешто ќе бидат изложени делата создадени на 16-та Уметничка резиденција.

20 Јули 2017 - 15:27

Во Музејот на модерна уметност во Ереван, Ерменија, на 20 јули, во 20 часот, ќе биде отворена изложбата „Тремоло“ на македонските уметници Милан Андов, Јован Балов и Атанас Ботев. Куратор на изложбата е Горанчо Ѓеоргиевски. Реализацијата на изложбата е поддржана од Министерството за култура на Република Македонија.

20 Јули 2017 - 14:46

Изложбата на фотографии „Мојот Ерусалим“ на Шломи Ерусалим од Израел, ќе биде поставена во фоајето и на платото на Македонска опера и балет, во соработка со Амбасадата на Израел во Р. Македонија, и ќе биде отворена на 19 јули, а потоа во 21 часот ќе се одржи концертот „Ладино богатство“.

19 Јули 2017 - 12:34

На еден месец пред почетокот на осмото издание, фестивалот „МакеДокс“ испрати повик за сите заинтересирани за учество на работилница на која ќе има игра со самите почетоци на визуелниот запис. Работилницата „Камера опскура“ ќе ја води Сашо Н. Алушевски со дел од секцијата за фото и видео на „МакеДокс“.

18 Јули 2017 - 10:40

Како препознатлив бренд во областа на уметноста, еманципираната мисла и слободната креација од 1945 година, како голем обожувач на уметноста и пасиониран колекционер, „Остен“ од 15 до 30 јули 2017 година, во „Архиви дела Мисерикордија“ во Венеција, се претставува со низа програмски активности во рамките на „Остен павилјон Македонија“.

16 Јули 2017 - 13:54

Сега свесно или несвесно се оди во друг правец, сведувајќи ја  партијата  на ниво на  дебатен клуб.

повеќе

Најчести места каде што може да се препознае (и шири) говорот на омраза на интернет се всушност онлајн медиумите кои дозволуваат простор за коментирање.

повеќе

Веќе е јасно дека не треба да има никакво сомневање дека прислушуваните разговори треба да бидат прифатени како докази во постапките.

повеќе