ТАЖЕН ПОМЕН

Замина сликарот Трајче Јанчевски

Денес беа погребани посмртните останки на македонскиот сликар Трајче Јанчевски, кој по долго боледување на 4 февруари почина во Скопје, на 87-годишна возраст. Трајче Јанчевски беше еден од големите современи македонски ликовни уметници, кој сликаше вонвременски платна што секогаш привлекуваа големо внимание кај домашната и кај меѓународната публика.

Трајче Јанчевски е роден на 29 јануари 1928 година во Куманово, каде завршил основно образование. Средно уметничко училиште завршил во Скопје во 1949 година кај професорите и сликари Никола Мартиноски и Лазар Личеноски, а Академија за применета уметност во 1954 година во Белград, каде поради забележаниот исклучителен талент му било дозволено паралелно да заврши и сценографија.

Од 1955 до 1957 година работел како професор по ликовно образование во Куманово, а во периодот од  1964-1965 година бил на специјализација во Париз. Трајче Јанчевски работеше како сценограф во Драмскиот театар во Скопје, од 1957 до 1988 година, а извесен период беше и вонреден професор на Педагошката академија.

Учествуваше на бројни национални и интернационални изложби, почнувајќи од Петтата интернационална изложба на современа уметност во Њу Делхи (заедно со Пикасо, Шагал, Миро, Руо и др.), Интернационална изложба на современа уметност во Париз и др.

За своите врвни уметнички ликовни остварувања доби национални и интернационални награди: наградите „11 Ноември“ на град Куманово, „11 Октомври“ за животно дело на Република Македонија и награда на Друштвото на ликовни уметности „Нерешки мајстори“.

Трајче Јанчевски во 1964 година ја доби и наградата на фондацијата „Моша Пијаде“, во 1992 година издавачката куќа „Монд“ од Париз го претстави во едицијата „Мајстори и уметници од светот на 20 век“ и отпечати поштенски марки со две негови дела. Една година подоцна, истата издавачка куќа го претстави и во „Златната книга на колекционери и љубители на уметноста“ со делото „Птичји ритуал“. Во 1994/5 година беше застапен е во едицијата „Кој е кој“ во меѓународната уметност во Лозана-Швајцарија, а во 1996/97 година од истата едиција беше избран меѓу најзначајните светски уметници. Неговото дело „Во закрила“ е печатено во специјални изданија со поштенски марки. Добитник е и на престижниот „Златен медал“ за француска заслуга и посветеност во име на уметноста и културата од Академијата за ликовна уметност и култура за централна Европа во Париз. Истата година е прогласен за член на „Академијата за ликовна уметност и култура за Централна Европа“.

Т.Д.

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе