Дом на културата „Кочо Рацин“ Скопје

Заедничка изложба на уметници од Чешка, Словенија и Македонија

Утре во Домот на културата „Кочо Рацин“ во Скопје ќе биде отворена меѓународна изложба под наслов „Заеднички патишта“ на група уметници од Македонија, Чешка и Словенија.

Овој пат заеднички ќе се претстават уметниците Петра Јовановска, Слаѓана Матич Трстењак, Вит Павлик, Теодор Бузу и Рафаел Ристовски и ќе се обидат да направат едно заедничко ликовно патување.

Претставените уметници истражуваат разнoвидни теми и тоа со посредство на разни ликовни дисциплини како е акварел, колаж, фотографија, сликартсво. Ликовниот проект е поддржан од Дом на култура „Кочо Рацин“ Скопје и Град Скопје. Изложбата е во организација на самостојна ликовна уметница Петра Јовановска.

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе