Во Софија денеска се отвора изложба на фотографии на Милчо Манчевски

Изложба на фотографии на режисерот Милчо Манчевски ќе биде отворена денеска од 17 до 20 часот во Галерија „Академија“ на Националната Академија за ликовни уметности во Софија.

Изложбата насловена „Таму“ е составена од 88 колор дела на тема улична фотографија.

„Таму“ го надградува и го проширува досегашниот опус на фотографски дела на Милчо Манчевски, УЛИЦА и ПЕТ КАПКИ СОН, велат од Културно-информативен центар на Република Северна Македонија во Софија. 

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе