Во „Рудиќ галерија“ изложба на фотографии на Филип Лафазановски

Самостојна изложба на младиот и перспективен македонски автор, Филип Лафазановски ќе биде отворена вечер во 20 часот во „Рудиќ Галерија".

На изложбата ќе бидат прикажани 30 фотографии од творештвото на Лафазановски.

Филип Лафазановски е роден во Скопје на 14 јануари 2000 година. Средно образование завршил во Гимназијата „Никола Карев“. Моментално посетува додипломски студии на Универзитетот за аудиовизуелни уметности „ЕСРА“ во Скопје, насока – Филм и дигитални медиуми. Со фотографија се занимава пет години.

„Неговиот фотографски интерес е насочен кон секојдневни ситуации и моменти на обичниот човек во урбана средина, впечатливо нагласувајќи го стилот на таканаречената улична фотографија (street photography). Во фотографиите најчесто е прикажан односот помеѓу човекот и архитектурата, создавајќи композиција на современиот градски живот“, се наведува за делата на Лафазановски. 

Негови фотографии се објавени во медиуми како: Urban Eye Magazine, 2016; We Street Book, London, 2016; Global Photography Network, 2018, а има оставрено и самостојни изложби во Печ и Сегед, Унгарија.  

Наградуван е на: Фотомедија 2016 (FIAP бронзен медал) и на Деновите на Македонска фотографија за 2016 и 2017 година на кои се закитил со златни медали во младинска конкуренција. Како автор е вклучен во колекцијата на Фото сојузот на Македонија: „Актуелен момент во македонската современа фотографија“, која е прикажана во Чачак, Скопје, Негова (Словенија) и во Ријека. 

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе

Најпрво, важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе. Во суштина оф-шор земјите нудат низа поволности како што се исклучително поволни стапки на данок. Всушност, некои од нив имаат нула стапка на данок. 

повеќе