„Внатрешната градина“ – самостојна фотографска изложба на Стефан Шашков

Во Центарот за иновации „Јавна соба" вечер од 20 часот ќе биде отворена изложбата на фотографии „Внатрешната градина" на визуелниот уметник Стефан Шашков.

Организаторот соопшти дека таа е резултат на ненамерни фотографски медитации низ минливите и менливите моменти на реалноста и по својот илуминиран светлопис ја трансцендентираат истата таа реалност.

„Тоа што старите сликарски мајстори го правеа преку четката, во овој случај направен е обид со фотоапарт, а „насликаните” фотографии го надминуваат медиумот во кој се создадени, визуелно асоцирајќи на делата на импресионистите. Терминот „внатрешна градина” е често користен од трагачите по сопството, суфистите, алхемичарите и веќе застарениот њу ејџ, во контекст на прочистување на внатрешното битие од сите стратиграфски слоеви на илузиите, но и на знаењето и технологијата, за да се дојде до еден сопствен пристап кон естетичното во фотографскиот процес“, наведува организаторот на изложбата.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе