„Темплум“ го објави графичкиот роман „Плати па клати“ на Честер Браун

Книгоиздателството „Темплум“ го објави графичкиот роман „Плати па клати: мемоари на еден уживател на проституција во слики и зборови“ од канадскиот автор Честер Браун, кое е единаесетто издание во стрип-едицијата „Лифт“.

Се работи за доста дискутиран и прилично контроверзен графички роман од 2011-та, кој постигна забележителен критички и читателски успех, а бидејќи адресира важни прашања околу сексуалната работа, доби поддршка од претставници на движењето за правата на сексуалните работници.

-„Плати па клати“ е автобиографски стрип во кој Браун мошне емпатично и внимателно ги пренесува своите искуства од светот на проституцијата… Браун дава човечки лик на често оцрнуваниот и карикиран лик на клиентите во проституцијата. Тој пишува со искреност и сочувство кои ретко се гледаат при тематизирање на мажите кои плаќаат за секс…Браун ги документира своите средби со триесетина проститутки, од оние најнепријатните, чудни и тажнички средби, до оние најсимпатичните, топли и успешни,  соопшти „Темплум“ за новиот графички роман кој од англиски на македонски го преведе Ивана Галапчева.

Невообичаено за жанрот е што на крајот од книгата се поместени педесетина страници забелешки и полемичка дискусија во која авторот ги изложува своите аргументи за декриминализација и дестигматизација на сексуалната работа.

Честер Браун (1960) е современ канадски стрип автор и илустратор. Неговиот прв поголем успех во алтернативните стрип кругови беше во 1980-тите со надреалниот, скатолошки серијал „Ед, среќниот кловн“, кај нас објавен во продолженија во списанието за стрип „Лифт“ (1996-2001). Во раните 1990-ти Браун почна да прави исповедни автобиографски стрипови и во овој период ги објави „Плејбој“ (1992) и „Никогаш не си ми се допаѓал“ (1994). Неочекувано голем успех оствари во 2000-тите со историско-биографскиот графички роман „Луј Риел“ (2003).

Едицијата графички новели „Лифт“ на книгоиздателството „Темплум“ започна во 2017 година и ја  продолжува и осовременува традицијата на стрип-списанието „Лифт“ кое излегуваше од 1995 до 2001 година. Досега едицијата има 11 наслови од познати стрип-автори од светот.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе