Отворена изложба за тангото и љубовта во Скопје

Во големиот салон во Домот на културата „Кочо Рацин’ – Скопје отворена е изложбата „Вечното танго на љубовта во нас“.

Во годишената изложба посветена на Тангото и љубовта учествува д-р Дита Старова, м-р Марија Светиева, Росица Лазеска, м-р Шќипе Мехмети, Љупчо Бојаров, Стеван Илијевиќ, м-р Петра Јовановска (Чешка), м-р Валентина Илијевска, м-р Борјана Божиновска, Жанета Радевска Спировска, Верина Николова Соуважон (Франција), Зулејха Али Зубери, Виктор Бранѓолица, Гордана Винчиќ, Маја Андонова Јокиќ, Ленче Коцевска, м-р Игор Поп Трајков, како и Витан Божиновски (Виена, Австрија).

Виолета Калиќ, историчарка на уметноста, автор на овој проект истакнува дека инспирирани од неодминливоста на возвишените чувства кои не поведуваат и извишуваат кон височините, поместувајќи ги опивните хоризонти на љубовта преточена во славните акорди на тангото кое го прославува името на Астор Пјацола ширум светот, навраќајки не носталгично на бројните теми од златниот период на тангото кој ги поврзува вљубениците во тангото ширум светот. 

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе