Отворена изложба на уметникот Мице Јанкуловски во Романија

Во Музејот на областа Бузау, Романија е отворена самостојната изложба на слики „Пофалба на црното" од Мице Јанкуловски - Мицко. Изложбата е во рамките на Европската ноќ на музеите 2022, а изложбата ќе трае до 14 јуни 2022.

Музејот на областа Бузау на Европската вечер на музеуте 2022 се претстави со атрактивна програма која резултираше со посета на над 3.000 посетители, вели Јанкуловски и информира дека се претставил со слики, акрил на платно, од неговото творештво препознатливо според монохромност (користи само црна боја), мултипликација, модуларност и минимализам.

Изложбата ја отворил претседателон на областа Бузау, Еманоил Нигу, поздравен говор имал директорот на Музејот Даниел Костаче, а за творештвото на Јанкуловски зборувале Ангел Александру, историчар на уметност (автор на текстот во каталогот) и Корнелија Конеска, куратор на изложбата.

„Уметноста, генерално, нема точно дефинирана, едноставна дефиниција, но ако ја сметам како предизвик, можам да ја гледам како игра. Но, секоја игра има свои правила кои уметникот си ги наметнува за да го постигне својот креативен пристап, кој многу пати е неверојатен со генијални и неповторливи решенија како да е роден од присуството на шестото сетило кое му помага да ги реши проблемите, наизглед невозможно да се решат. Пред мене е изложбата 'Пофалба на црното' на уметникот Мице Јанкуловски со концепт кој исто така подлежи на ограничувачки канони, кои на прв поглед го намалуваат полето на изразување избегнувајќи фигурација, боја или вредносни разлики, работи кои стануваат правила на игра. Но ова е само изговор за длабинско истражување на стилот веќе специфичен за сликарот, мистериозен стил кој постепено ја открива уметничката порака...

... Мице Јанкуловски е мајстор на длабоката уметност која постепено се открива и се расплетува на неколку тематски рамнини кои делумно се вкрстуваат создавајќи го интелектуалното задоволство специфично за конзумирањето на висококвалитетна уметност", напиша за каталогот на изложбата Ангел Александру, историчар на уметност.

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе