Отворена изложба „Борби и страдење – полските граѓани за време на Втората светска војна“

Војната завршува штом ќе стивнат оружјата, но нејзините последици се чувствуваат со генерации. Полско-германското помирување преку соочувањето со вистината за минатото, но и со визијата за заедичката иднина во обединета Европа е пример за сите народи во Европа и во светот, истакна вечарва претседателот Стево Пендаровски на отворањето на изложбата насловена „Борба и страдање – полските граѓани за време на Втората светска војна“ организирана од Амбасадата на Република Полска во Скопје.

Ако Полска, по сѐ што искуси, можеше да и го отвори патот на Геманија за помирување, простување и исцелување на раните, според Пендаровски, секоја европска држава може да го направи истото.

-Верувам дека токму водена од своето трагично искуство во Втората светска војна, денес, Полска е еден од најголемите подржувачи за членство на Република Севарна Македонија во НАТО и во Европската Унија. Слично е и со нашите германски пријатели кои се свесни за својата голема и историска одговорност да се грижат за Европа и за заокружување на европскиот проект преку членство на Република Северна Македонија и на сите други држави од Западниот Балкан во Европската Унија, потенцира Пендаровски.

Амбасадорот на Полска во нашата земја Војциех Тицињски, потсетувајќи на историјата на полската борба против тоталитарниот режим, како и за копнежот по слобода и хероизмот да се спасат други, рече дека ќе се сеќаваме на Втората светска војна од благодарност кон сите кои се бореле и ги дадаоа своите животи за слободен свет и за одбрана на светот од нацистичкиот тоталитаризам.

– Се сеќаваме и затоа што човештвото се уште недоволно научи од таа ужасна лекција која ја има доживеано, бидејќи етничкото чистење се случува на овој свет, се случува и геноцид. Не толку одамна го доживеавме тоа во земјите од поранешна Југославија и во Руанда. Затоа се сеќаваме, за вакви настани, страдања и ѕверство веќе никогаш да не се повторат во светот, рече Тицињски.

Изложбата е подготвена од Министерство за надворешни работи на Полска и Музејот на Втората светска војна од Гдањск. Со неа се одбележуваат 80 години од избувнувањето на војната која почнала на 1 септември 1939 година со нападот на нацистичка Германија врз Полска. 

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе