Музеј на Македонија

„Охрид/поглед од другата страна“ - изложба на ликовни дела и фотографии на пациенти oд психијатриската болница во Демир Хисар

Во Музејот на Македонија утре ќе биде отворена изложбата „Охрид/поглед од другата страна“. Поставувањето на изложбата е организирано од страна на Центарот за креативни индустрии - НЕБО од Суводол, Демир Хисар, во соработка со Музејот на Македонија, којшто ја поддржува оваа активност со отстапување на изложбениот простор.

Изложбата се реализира во рамките на проектот „Многу луѓе - многу погледи“, кој беше селектиран помеѓу десетте најдобри приказни на повикот „Приказни за европското културно наследство“ од страна на програмата „Европски денови за културното наследство“, поддржана од Советот на Европа и Европската комисија. Со тоа, приказната-проект „Многу луѓе – многу погледи“ на Центарот за креативни индустрии - НЕБО доби финансиска поддршка од страна на програмата Европски денови на културното наследство за целосна реализација на предвидените активности.

Целта на приказната е да се претстави и сподели македонското културно наследство, како дел од заедничкото европско наследство, преку очите на една маргинална група – психијатриски пациенти хоспитализирани во Психијатриската болница во Демир Хисар. Идејата да се вклучат лица со ментални болести е заснована врз европските вредности за почитување на слободата, демократијата, еднаквоста и почитувањето на човековите права, вредности кои важат подеднакво за секоја единка во светот во кој живееме.

На изложбата „Охрид/поглед од другата страна“ ќе бидат поставени ликовни дела и фотографии на група на психијатриски пациенти, кои учествуваа во две работилници и за кои беше организиран тридневен престој во Охрид и разгледување на неговото културно наследство. Преку практична работа, учесниците имаа можност добиените знаења, созреани низ личното доживување, низ спознанието и идејата за културното богатство, да ги преточат во визуелна форма.

Германската канцеларка Ангела Меркел, меѓу другите, беше гневна; Балканот помодре од бес. ЕУ сега се обидува да го натера Макрон да го тргне ветото пред Европскиот самит во март.

повеќе

Мојата заложба е конечно законите и прописите наместо инструмент за спроведување лични интереси, да ја добијат вистинската функција, заштита на интересите на граѓаните. За жал...

повеќе