На „Битфест“ изложба на акварели од уметникот Александар Поповски

Ликовниот уметник, битолчанецот Александар Поповски, синоќа во културниот центар „Магаза", а во рамки на летниот културен фестивал „Битфест", приреди изложба на акварели.

Во најголем дел од уметничките дела доминираат домашни миленици, но и портрети изработени во акварел и со различни димензии.

Александар Поповски има една самостојна изложба, а учествувал и на повеќе групни ликовни изложби организирани во државата и во странство. Поповски, освен со сликарство сезанимава и со стрип, илустрација и графички дизајн.

Битолското културно лето „Битфест“ вечер продолжува со фестивалот на музика и традиција „Локум фест“  на кој до 21 јули ќе настапат ансамбли од Индија, Бугарија, Словенија, Турција и од Македонија.

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе