ГАЛЕРИЈА НА ЦРТЕЖ

На Биеналето на цртеж на „Остен“ пристигнаа 2.240 дела, а 250 ќе бидат изложени

Завршните настани на официјалната програма на „Остен“ – Биенале на цртеж Скопје 2016 се одвиваат од 15 до 23 декември 2016. Централниот настан ќе се одржи на 22 декември, во Националната галерија – Чифте амам, во 20 часот, каде ќе се одржи голема изложба со дела од над 250 меѓународни уметници, доделување награди на уметниците кои ќе бидат присутни на настанот, а ќе биде промовиран и каталогот на „Остен“ - Биенале на цртеж Скопје 2016.

„Остен“ – Биенале на цртеж Скопје 2016 со секое ново издание станува поуспешно, за што говорат и бројките со пријави од 690 автори од 66 земји од светот и со 2.240 пристигнати дела.

Главните награди на Биеналето, за кои одлучува Бордот и Советот на амбасадори на „Остен“, се доделени на Тони Крег, В. Британија / Германија – Гран при за животно остварување, и Салвадор Дали, Шпанија – Награда Светско културно наследство.

Во соработка со САВУ (Светска асоцијација на визуелните уметности) наградата Уметник на светот се доделува на Јиржи Андерле, Р. Чешка, и Родољуб Анастасов, Македонија.

Огромниот интерес за учество на „Остен“ – Биенале на цртеж Скопје 2016 бараше посебно професионален пристап при процесот на селекција, па тој се одвиваше во три фази – избор на уметници по земји (национални куратори), селекција (селектои) и жирирање (интернационално жири).

Меѓу националните куратори за Македонија е Сафет Ахмети, историчар на уметност, за Србија – Борка Божовиќ, историчар на уметност и директор на галерија „Хаос“, Белград, Србија, за Бугарија – Стоимен Стоилов, уметник од Варна, Бугарија (живее и работи во Виена, Австрија), за Република Чешка – Власта Чихарова Ноширо, историчар на уметност и директор на Галерија на уметничката критика во Прага, Република Чешка.

Селектори се Ник То, САД – ИМАФ (Интернационална фондација за музика и уметност), Џорџ Гутиерез, Колумбија – Арт комплекс „Бејкхаус“, САД, и Мице Јанкуловски, Македонија – „Остен“ Скопје.

Интернационалното жири е во состав Урсула Боде, Германија – новинар и ликовен критичар, Венцеслав Антонов, Бугарија, директор на Меѓународното биенале за графика Варна и Патриција Шнел-Гутиерез, САД, уметник и галерист, известија од „Остен“.

На „Остен“ – Биенале на цртеж Скопје 2016 доделени се следните награди:

Прва награда за цртеж: Ген Моримото, Јапонија

Прва награда за сликарство на хартија: Јошкин Шиљан, Србија

Прва награда за графика: Деница Јанева, Бугарија

Прва награда за оригинално дело: Џоан Белмар, САД

Прва награда за млад уметник: Александра Манѕари, Грција

Наградата „Златен остен“ ја добија: Алтај Алдоган, Турција, Елпида Хаџи-Василева, В. Британија, Мириам Хофер, Германија, Тијана Којиќ, Србија, и Ирена Паскали, Германија.

Посебна награда од жири добија: Блажеј Балаж, Словачка, Пол Меклоски, Ирска, и Марија Алексиева, Бугарија.

Посебно признание од жири добија: Мати Грунберг, Израел, и Маргерита Касара, Италија.

Наградата ИМАФ ја доби Васил Василев, Македонија.

Наградата „Остен“ ја добија Лукаш Богдан, Полска, Мате Ѓорѓевиќ, Србија, Чртомир Фрелих, Словенија, Камелија Отеро, Франција, Едита Патова, Република Чешка, и Катаржина Томашевска, Полска.

Посебно признание од „Остен“ за Легат доби Томијуки Сакута, Јапонија, за Индивидуална колекција – Гидре Ришкуте, Литванија, и за Национална колекција – Република Полска.

На доделувањето на наградите ќе бидат присутни авторите Ген Моримото од Јапонија, Мати Грунберг од Израел, Гидре Ришкуте од Литванија, Камелија Отеро од Франција, Јошкин Шиљан од Србија и Александра Манѕари од Грција.

Уништувањето на шумите е една од најголемите еколошки катастрофи со кои се соочуваме, после загадениот воздух.

повеќе

Измените во законот за минимална плата е трул компромис меѓу социјал-демократите и бизнис-лобито во Владата.

повеќе

Македонската јавност е во исчекување од најавата на министерот Оливер Спасовски дека МВР ќе ги истражува сите агенции за обезбедување поради поврзаност со рекетарство.

повеќе