Во Куманово

„Музички орнаменти“, изложба на скулпторот Емил Солески

„Музички орнаменти" од скулпторот Емил Солески е насловена изложбата која ќе биде отворена вечер од 20 часот во кумановскиот центар за култура „Трајко Прокопиев". Ќе биде претставена збирка од десетина скулптури во мермер коишто авторот ги изработил во изминатите години.

„Авторот овојпат организира самостојна изложба во Куманово, иако претходно редовно учествува на биеналните изложби „Скулптури на новто време" кои ги организира кумановскиот центар за култура. Ги поканувам кумановци да ја проследат изложбата, бидејќи изложби на скулптури се сè поретки“, изјави Роберт Цветковски од Центарот за култура „Трајко Прокопиев".

Солески завршил вајарство на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Имал голем број самостојни изложби, учествувал на групни изложби, изработил монументални скулптури.

Изложбата ќе биде отворена до 21 ноември.

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе

Додека повеќето земји во светот се соочуваа со двојна, здравствена и економска криза, Косово преминуваше во тројна криза заради политичките случувања.

повеќе