Moсква

Македонската култура дел од изложба на руски уметник

Во Москва вчера беше отворена изложба на слики од рускиот уметник Александар Белугин кој првите слики од оваа едиција ги создаде во земјава во 2010 година, инспириран од убавината на природата и гостопримството на народот.

Изложбата ќе биде отворена десет дена, а содржи 68 слики кои, според авторот, се пронижани со балканскиот дух.

На промоцијата настапија и артистите од театарот „Город“ кои изведоа фрагменти од „Чернодрински се враќа дома“ на Горан Стефановски, а претседателката на Македонскиот културен центар, Олга Панкина промовираше книги од македонски автори објавени во периодот 2019-2020 година во нејзин превод на руски јазик.

Беа промовирани „Собирачи на пепел“ од Давор Стојановски, „Раѓање на зборот. Македонски преводи од Олга Панкина“, „Македонски монолог“ – поезија од Гане Тодоровски, „Маџун“ од Влада Урошевиќ, „Разговор со Спиноза“ од Гоце Смилевски, „Пат на Итака“ од Мирјана Тренчева, „Не сум виновен за ништо“ од Тоде Ристо Блажевски и „Доилката“ од Лилјана Пандева. 

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе