Изложбата по повод 110 години од раѓањето на Димче Коцо

Музејско-ретроспективната изложба по повод 110 години од раѓањето на претставникот на современата македонска уметничка сцена, Димче Коцо утре ќе биде затворена во објектот Чифте амам на Националната галерија. По тој повод денеска изложбата ја посетија министерките за култура, за одбрана и за труд и социјална политика Ирена Стефоска, Радмила Шекеринска и Јагода Шахпаска.

Како што соопшти Националната галерија, се работи за исклучителен проект во кој беа опфатени сите техники на уметнички израз на овој универзален уметник, цртежи, акварели, сликарски платна, скулптури и таписерии, голем број од нив првпат претставени на уметничката сцена. Како основоположник на македонското музеолошко наследство, втемелувач на модерната историографија и основач на катедрата за Историја на уметноста при Филозофскиот факултет во Скопје ги поставува фундаменталните почетоци за безвременска европска вредност.

Посочуваат за неговиот придонес како научник, историчар, уметник, автор со исклучителен и карактеристичен ликовен јазик, нескротлив истражувачки дух, целиот свој животен и творечки век посветен на музејската дејност. Димче Коцо, како што се наведува, остави силен белег на втемелување на основите на научно-образовната мисла и градењето на силна културно-историска свест.

„Националната галерија, години наназад, редовно вклучува јубилејни одбележувања со цел да го сочуваме споменот за големите автори и да го премостиме просторот и времето меѓу нивното реално физичко постоење и духовното опстојување во колективната меморија на нашиот народ“, се вели во соопштението.

Изложбата беше отворена од 23 јуни годинава. 

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе