Изложба „Скопски материјални и духовни проблесоци“ во Истанбул

Музејот на град Скопје со изложбата „Скопски материјални и духовни проблесоци" од авторите Драгица Живкова и м-р Игор Кузманоски, и Климе Коробар како нејзин комесар, ќе се претстави вечер во културниот центар „Али Емири Ефенди" во Истанбул.

Изложбата се состои од 33 паноа со фотографски прикази на артефакти од средновековниот и турскиот период што се во сопственост на музејот, а кои потекнуваат од поширокиот простор на скопската тврдина и чаршија.

Изложбата „ Скопски материјални и духовни проблесоци “ во Истанбул се реализира и за да ја одбележи 15-годишнината од збратимувањето на градовите Скопје и Истанбул, а со цел за интензивирање и продлабочување на соработката од областа на културата, информираат од Музејот на град Скопје.

Изложбата финансиски е поддржана од Град Скопје, а се реализира и во соработка со Културно-информативниот центар на Република Македонија во Истанбул. На отворањето на изложбата пригоден концертен настап ќе имаат и дуото Скупи. Изложбата ќе биде отворена до 19 декември.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе