Исчезнување на јавниот човек

Изложба на Современи (не)демократии

Пред салата за седници на општина Центар денеска ќе се одржи изложба на Современи (не)демократии – Исчезнување на јавниот човек која е базирана на истражување од Јана Брсакоска, Ивана Васева, Филип Јовановски, Кристијан Караџовски и Наум Трајановски.

По изложбата, на истата локација ќе се одржи и јавната дебата АКТО Агора, со почеток во 13 часот на која гостуваат архитектот Бекир Адеми, Дивна Пенчиќ, професорка на Архитектонски факултет, Кочо Андоновски, активист и програмски директор на ЛГБТИ Центар за поддршка и активистот Филип Стојановски.

Овие настани се дел од 16. АКТО Фестивал за современи уметности „Современи (не)демократии“, продуциран од организацијата „Факултет за работи што не се учат – ФР~У“.

АКТО 16 е поддржан од Фондацијата „Хајнрих Бол Штифтунг“, Гете – Институт Скопје, Министерство за култура на Република Северна Македонија, Град Скопје.

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе