Исчезнување на јавниот човек

Изложба на Современи (не)демократии

Пред салата за седници на општина Центар денеска ќе се одржи изложба на Современи (не)демократии – Исчезнување на јавниот човек која е базирана на истражување од Јана Брсакоска, Ивана Васева, Филип Јовановски, Кристијан Караџовски и Наум Трајановски.

По изложбата, на истата локација ќе се одржи и јавната дебата АКТО Агора, со почеток во 13 часот на која гостуваат архитектот Бекир Адеми, Дивна Пенчиќ, професорка на Архитектонски факултет, Кочо Андоновски, активист и програмски директор на ЛГБТИ Центар за поддршка и активистот Филип Стојановски.

Овие настани се дел од 16. АКТО Фестивал за современи уметности „Современи (не)демократии“, продуциран од организацијата „Факултет за работи што не се учат – ФР~У“.

АКТО 16 е поддржан од Фондацијата „Хајнрих Бол Штифтунг“, Гете – Институт Скопје, Министерство за култура на Република Северна Македонија, Град Скопје.

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе