Изложба на скулптури на Жарко Башески во МАНУ

Утре во просториите на Македонската академија на науки и уметности ќе биде отворена самостојната изложба на Жарко Башески, професор на Факултетот за ликовни уметности.

Во рамките на изложбата ќе бидат изложени скулптури од неколку циклуси. Публиката ќе има можност да погледне постари дела кои претходно не биле изложувани во Македонија, вклучително скулптури изложувани во Њујорк, Франција, Италија, Холандија, Шпанија, Мексико, како и сосема нови дела чиешто премиерно изложување ќе биде токму во МАНУ.

Изложбата ќе вброи скулптури изработени во мермер, полиестер и силикон.

Куратор na iзложбата e Натали Рајчиновска Павлеска, а настанот ќе биде отворен со текст на академик Венко Андоновски.

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе