Изложба на Петра Јовановска во Република Чешка

Во градската галерија во Волари, Република Чешка, денеска ќе биде отворена самостојна изложба на ликовната уметница Петра Јовановска со наслов „Маѓепсана од геометријата”.

Изложбата ќе ја отвори Вит Павлик, градоначалник на градот Волари.

Петра Јовановска е родена 1972 год. во Република Чешка. Дипломирала на ФЛУ во Скопје. До сега има реализирано 56 самостојни изложби (Франција, Словенија, Германија, Хрватска, Полска, Р.Чешка итн.).

Учествувала во над 300 групни изложби, како и на голем број ликовни колонии, симпозиуми. Добитник е на неколку награди.

Ликовниот проект на Петра Јовановска е поддржан од македонското Министерство за култура.

„Вчерашниот ден измина, утрешниот допрва доаѓа, го имаме само денес - да започнеме“.

повеќе

Шоковите кои се случуваат истовремено и распадот на меѓународната соработка го направија управувањето со кризи невозможно - барем со користење на стандардните алатки. 

повеќе

Oд Словото за академик Божин Павловски, 80 години од раѓањето и 60 години од неговото творештво.

повеќе