Во Кратово

Изложба на фотографии „По трагите на св.Кирил и Методиј”

Во Домот на културата „Лазар Софијанов" во Кратово денеска ќе биде отворена изложбата на фотографии „По трагите на Св.Кирил и Методиј". Изложбата ќе се одржи по повод патрон-празникот на општина Кратово, Св. Ѓорѓи Кратовски.

Во галерискиот простор  на Музејот на град Кратово ќе бидат изложени  вкупно 32 дела од авторот Павол Демеш од Братислава, Република Словачка.

Фотографиите се создадени во период од три години  при посетите на местата поврзани со животот и дејноста на словенските просветители, поради што изложбата претставува една фотографска биографија на Св. Кирил и Методиј.

Оваа изложба прв пат е претставувана во изложбените салони во Братислава, во неколку градови во Европа и САД.

Изложбата „По трагите на Св.Кирил и Методиј“ во Кратово се организира под покровителство на Амбасадата на Република Словачка во Скопје. Досега изложбата на македонската публика  е претставена во Скопје и Охрид.

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе

Оваа појава почнува да претставува сериозна закана за учениците, но и грижа за родителите и наставниците.

повеќе

Пробацијата претставува клучна новина во реформата на нашиот пенитенцијарен и казненоправен систем и приоритетна цел на владината политика.

повеќе