Во Рудиќ галерија

Изложба на фотографии на Станко Абаџиќ во Скопје

Триесет црно-бели фотографии на хрватскиот фотограф Станко Абаџиќ ќе бидат изложени денеска во „Рудиќ галерија“. Фотографиите се направени во периодот од 2018 до 2021 година.

На отворањето ќе биде присутен и авторот, а заинтересираните ќе можат да купат фотографија или книгата „Актови“ (тврд повез, 176 страници).

Станко Абаџиќ е роден во 1952 година во Вуковар. Дипломирал германистика и работел како дописник во „Вјесник“ од Вуковар.

Од 1995 до 2002 година престојувал во Чешка, каде што работел како слободен фотограф. Имал самостојни изложби во 16 европски земји, Аргентина, Јапонија, Америка и Русија. Неговите фотографии може да се најдат во бројни збирки во Европа, Хрватска и Америка.

Член е на Хрватското друштво на ликовни уметници (ХДЛУ) Загреб, Хрватскиот сојуз на самостојни уметници и на фотоклубот Загреб. Живее и работи во Загреб.

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе