Во Рудиќ галерија

Изложба на фотографии на Станко Абаџиќ во Скопје

Триесет црно-бели фотографии на хрватскиот фотограф Станко Абаџиќ ќе бидат изложени денеска во „Рудиќ галерија“. Фотографиите се направени во периодот од 2018 до 2021 година.

На отворањето ќе биде присутен и авторот, а заинтересираните ќе можат да купат фотографија или книгата „Актови“ (тврд повез, 176 страници).

Станко Абаџиќ е роден во 1952 година во Вуковар. Дипломирал германистика и работел како дописник во „Вјесник“ од Вуковар.

Од 1995 до 2002 година престојувал во Чешка, каде што работел како слободен фотограф. Имал самостојни изложби во 16 европски земји, Аргентина, Јапонија, Америка и Русија. Неговите фотографии може да се најдат во бројни збирки во Европа, Хрватска и Америка.

Член е на Хрватското друштво на ликовни уметници (ХДЛУ) Загреб, Хрватскиот сојуз на самостојни уметници и на фотоклубот Загреб. Живее и работи во Загреб.

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе