Изложба на дигитални графики од студентите од Факултетот за ликовни уметности

Студентите од Катедрата по графика при Факултетот за ликовни уметности – Скопје денеска организираат изложба на дигитални графики во Сули ан. 

„Овојпат Катедрата по графика ја претставува изложбата „Мултиоригиналите и дигиталното", која е продолжување на неодамна одржаната изложба „Мултиоригинал".  Се одлучивме да претставиме новосоздадени дигитални графики на студентите учесници во проектот: Мирела Имероска, Тамара Марчевска, Милена Петковска, Сара Митковска, Анастасија Пауноска, Викторија Калемџиевска, Михаил Паскоски, Марко Печеновиќ, Ева Симевска и Милица Величковиќ“, соопшти  ФЛУ.

Дигиталните дела се инспирирани од дел од графиките од депото на Катедрата по графика кое можеби ја има и најбогатата збирка на современа графика во земјава. Како што наведува ФЛУ, ова се должи на фактот дека Факултетот за ликовни уметности на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј" во Скопје, од своето основање во 1980 година, континуирано ја негува графиката како една од основните изразни ликовни/визуелни дисциплини.

Проектот е поддржан од Министерство за култура и е осмислен и организиран од проф. д-р Славица Јанешлиева, проф. м-р Ладислав Цветковски и асс. м-р Ана Спасова. 

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе

Платформата е формирана на 9 мај 2018 година во рамките на проектот на УСАИД, во која се вклучени 4 комори за да се зајакне јавно-приватниот дијалог во процесот на подготовка на донесување закони и други прописи поврзани со работењето на бизнисот.

повеќе