ИЗЛОЖБА ВО КИЦ

Италијанска иницијатива за музеи во мрежа ќе биде претставена во Македонија

Во Културно-информативниот центар – Скопје, во изложбениот салон „Империјал 1", во петок, 6 февруари, во 20 часот, ќе биде отворена изложбата „НетКАМ – Музеите во мрежа Бал-КАМ". Изложбата содржи 30 фотографии и 15 видеопроекции, а ќе ја отвори Антонио Манфреди, куратор на изложбата од Италија.

„НетКАМ“ е мрежа која е создадена со цел да се подобри културната реалност и да овозможи да се создаваат контакти и надворешни односи. Иницијатор на мрежата е Музејот за современи уметности „КАМ Касориа“, кој има за цел размножување и ‘ртење на музеите на разни локации низ целиот свет.

КАМ не е само музеј, туку и идеја за управување, која на меѓународната уметничка сцена е збирка што зборува за историјата на стотици уметници од целиот свет, и им нуди образовно и културно внимание, за нови иницијативи и средби, соработки и размени.

КАМ со КАМ-мрежниот систем ја обезбедува можноста да се биде истовремено присутен на неколку места. Благодарение на брендот, кој веќе постои на меѓународно ниво, и на капацитетот за управување со низок буџет и високо културолошко ниво, музејот „КАМ Касориа“ предлага создавање на нови музеи за современи уметности – КАМ, кои ќе бидат поврзани едни со други и ќе бидат управувани од својот штаб во Касориа.

Во тој контекст произлегува првиот настан на овој систем со наслов „Бал-КАМ“, што за прв пат ќе се претстави во Гостивар, каде што КАМ има силна поддршка од страна на Здружението за уметност и култура „Silindar't“.

Со поддршка од Општинскиот музеј на Гостивар, на 4 февруари, КАМ ќе го претстави својот избор на дела од фотографските и видеоселекции од постојаната колекција на музејот, чија што цел на ова претставување е воспоставување на соработка за формирање на КАМ - Музеј на современи уметности во Македонија, како дел од овој проект.

На 6 февруари изложбата ќе се пресели во Културно-информативниот центар во Скопје.

Организатори и учесници на изложбата од Македонија се Бурхан Ахмети и Алма Идризи.

Македонија е земја со која што долго време Музејот КАМ има испреплетени односи на соработка, и последна реализација на една ваква соработка е изложба во просторите на Касориа со значајни македонски уметници, насловена како „Одраз бела, црна или не“ во 2013 година, која беше реализирана во соработка со македонското Министерство за култура и НУ Национална галерија на Македонија.

Т.Д.

Економската криза е лоша во сите сфери на живеењето, но од неа можеме и да научиме по нешто.

повеќе

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе