Гран при на „Зимски салон“ на ДЛУМ за Виолета Чаповска

Уметникот Виолета Чаповска е добитник на Гран при наградата на 18-та биенална изложба „Зимски салон“ на Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ), која официјално вчера беше отворена во Чифте амам. Наградата се состои во двомесечен престој во ателје Париз и ја обезбедува Министерството за култура.

Чаповска (1967) е родена во Скопје. Дипломирала на Одделот графика на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје во 1991 година, а магистрирала на Универзитетот Кралски институт на технологија во Мелбурн во 1995 година. Таа работи со графика, перформанс, видео, текстил, фотографија и сајт специфична уметност. Има остварено многу самостојни и групни изложби, а нејзините дела се вклучени во многу приватни и државни колекции.

Наградата  ја додели националниот координатор за развој на културата Роберт Алаѓозовски. Добитничката Виолета Чаповска, кој во моментов е во странство, се обрати преку видео-конференциска врска. Наградата во нејзино име ја прими внуката Јана.

„Првиот грев – првата доблест“ е темата на 18-та биенална изложба на Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) „Зимски салон“.

Кирил Пенушлиски, куратор на  18. „Зимски салон“, истакна дека разлика меѓу овој „Зимски салон“ и претходниот е во тоа што годинава има само еден гостин, уметникот Александар Зафировски. Според Пенушлиски, Зафировски со своите дела дал придоес да се подигне квалитетот на годинешната манифестација и да даде ново светло не само на неговите дела, туку на целата изложба. Александар, како што рече кураторот, бил првиот и единствениот избор.

На изложбата учествуваат 16 автори: Вана Урошевиќ и Зоран Тодовиќ, Кирил Гегоски, Тања Балаќ, Марјана Костојчиноска Узунчева, Татјана Манева, Никола Пијанманов, Борче Богоевски, Илина Арсова, Филип Фидановски, Петра Јовановска, Шќипе Мехмети, Валентина Илијевска, Жаклина Глигориевска Кочоска, Виолета Чаповска и Слободан Живковски. Вана Урошевиќ и Зоран Тодовиќ работеле на едно дело. 

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе