Гевгелиските фасади се разубавуваат со мурали

На една од зградите во средината на градското шеталиште во Гевгелија се изработува мурал чиј идеен автор е гевгелискиот уметник Миле Ничевски.

Тој, заедно со уметникот Милош Стојановиќ од Скопје, вредно работи на ова дело,кое е селектирано од Министерството за култура, да биде готово до прославата на општинскиот празник 7-ми Ноември.

„Се работи за композиција наречена ,,Бакнеж“ која беше на насловната страна на најпознатото македонско авангардно списание ,,Маргина“ како и на плакатите и картичките на мојата самостојна изложба на цртежи во Белград. Тоа е дел од трилогија во која е замислено да се реализираат мурали уште во градовите Струга, Битола и Скопје кои како и Гевгелија имаат арт фестивали“, рече Ничевски.

Покрај сликарство, авторот Миле Ничевски се занимава со изработка на графика, цртеж, стрип, театарска режија и дизајн. Магистрант е на визуелни комуникации на Европскиот универзитет, постдипломец во Париз и поранешен директор на Домот на културата во Гевгелија.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе