Фестивал во Стразбур, прва награда за фотомонографијата „Егзит“ на Боро Рудиќ

На годинашниот фестивал „Фотоекспо“ во Стразбур, Франција, македонскиот фотограф Боро Рудиќ jа освои првата награда во делот за издаваштво, за неговата фотомонографија „Егзит“. Преку фотографиите во книгата, авторот го искажува својот став кон животот во современите градови, кој нè води кон отуѓување и укажува на потребата да се излезе од нив, во потрага по нешто подобро, што треба сами или, пак можеби, сите заедно да го откриеме.

Фестивалот се одржа од 24 до 26 јануари во Конгресната палата во Стразбур, каде што беа прикажани околу 800 фотографии и 44 фотокниги, кои влегоа во финалната конкуренција, пред повеќе од 3.700 посетители.

Прикажани беа само делата кои поминале низ ригорозната селекција на овогодишниот арт директор Véronique de Viguerie.
Книгата и фотографиите од книгата можат да се погледнат во „Рудиќ галерија“ на булевар АСНОМ 74, Скопје.

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе