Делата на Зоран Попоски ќе бидат изложени на најголемиот европски фестивал за дигитална уметност

Македонскиот дигитален уметник Зоран Попоски учествува на водечкиот европски фестивал за елекктронски и дигитални уметности Арс Електроника во Линц, Австрија, во периодот од 8 до 12 септември 2021 година.

Мото на фестивалот е „Нов дигитален договор“ и потребата да се преиспитаат основите на дигиталниот свет. Фестивалот ќе се одвива во Линц и 86 „Електронски градини“ ширум светот, како и преку интернет. Фестивалот вклучува изложби, концерти, академски конференции, работилници и други активности од областа на современата уметност, технологија и општество.

Зоран Попоски магистрирал уметност во нови медиуми во Австрија и САД, а докторирал студии на културата во Скопје. Има реализирано над 100 меѓународни изложби и е добитник на повеќе меѓународни награди за уметност.

 

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе