Ликовна уметност

Во „Јавна соба“ на 17 јануари, во 20 часот, ќе биде отворена втората самостојна изложба на Тони Попов, со наслов „Само сенка на она што доаѓа“. Станува збор за серијал на слики од „Апстрактна поезија“, која е чекор надвор од комфорната зона, крик на лузните кои копнеат за исцеление, обид на смртното да ѕирне во вечноста.

16 Јануари 2018 - 12:45

Отворањето на изложбата на Ликовниот круг „Похижек“, во кој членуваат хрватски современи сликари, а со посредство на колекционерот и галерист Стјепан Похижек (Сесвете, Р. Хрватска), ќе се одржи на 19 јануари, во 19 часот, во големиот салон на Галерија „Ко-Ра“ при Домот на култура „Кочо Рацин“ – Скопје.

15 Јануари 2018 - 11:56

Во објектот Чифте амам на Националната галерија на Македонија денес се одржа прес-конференција на која беше промовиран ликовно-едукативниот проект „Уметност за сите“, наменет за деца од најрана училишна возраст до завршување на средно образование со цел социјализација и општествена инклузија на лицата со попреченост и хендикеп.

10 Јануари 2018 - 19:50

Годишната изложба на основните училишта со наслов „Мазев и јас“, која беше отворена на 19-ти декември во објектот Даут пашиниот амам на Националната галерија на Македонија, беше уметничка ревија на детски платна насликани и инспирирани од творештвото на Мазев. Концептот на овој проект, како додадена вредност, се насочи кон хуманитарна акција која имаше масовен одзив, адресирана кон широката јавност, посетителите на изложбата „Петар Мазев, 90 години од раѓање“.

28 Декември 2017 - 16:58

Во галеријата „Борко Лазески“ во НУЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп од 27 декември е отворена изложбата „Ликовни записи, акрил, мотиви од река Црна – Вардар и Стоби“ од Драган Верговски - Алпи. Уметникот се претставува со дела кои се создадени во период од мај до октомври 2017 година.

28 Декември 2017 - 11:10

Во Галеријата „Ко-Ра“, при Домот на култура „Кочо Рацин“ во Скопје, на 27 декември (среда), во 19 часот, ќе биде отворена ликовната изложба „Другата во мене“ на академската уметница Наталија Пулејкова Радеска. Изложбата опфаќа ликовни дела работени на платно во комбинирана техника и ќе биде отворена до 17 јануари 2018 година.

27 Декември 2017 - 12:34

Со изложбата „Уметникот како номад“, на 27 декември во „Јавна соба“ (Public Room), ќе биде промовиран онлајн-магазинот „Номадс.мк“, со почеток во 20 часот.

27 Декември 2017 - 11:24

Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) во соработка со Националната галерија на Р. Македонија, ќе ја отворат „Годишната изложба на ДЛУМ“ на 26 декември 2017 година, во 19.30 часот, во Национална галерија на Р. Македонија - објект Мала станица. На изложбата ќе се претстават 70 автори-членови на ДЛУМ од цела Македонија.

25 Декември 2017 - 13:47

Со мото „Алтернатива за подобро, здравје!“ петтото издание на мултимедијалниот фестивал „Под земја полесно се дише“ на 23 декември, од 20 часот во гаражите под плочник ќе донесе богат репертоар на културно инхалирање свежа продукција од областа на визуелните и музичките уметности од земјава и странство.

23 Декември 2017 - 17:46

Изложбата со наслов „Чеиз“ на Јана Манева - Чупоска претставува ликовно-дизајнерски обид за креирање на современ дизајн на текстил инспириран од орнаменти и везови од женската народна носија од Скопско. Изложбата е поставена во Галерија „Остен“, ќе биде отворена на 22 декември, во 19.30 часот, а ќе ја отвори Александар Ношпал, моден дизајнер и костимограф.

22 Декември 2017 - 17:06

Отворањето на изложбата „Мал формат“ на Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) во соработка со Културно-информативниот центар - КИЦ од Скопје ќе се одржи на 21.12.2017 година (четврток), во Галерискиот простор на КИЦ, со почеток во 19.30 часот. На изложбата ќе се претстават автори-членови на ДЛУМ од цела Македонија.

21 Декември 2017 - 16:04

Во рамки на програмата на „Крик“ - фестивалот за критичка култура, кој се одржа од 13 до 17 декември во Музејот на современа уметност, на последната вечер беше промовирано изданието „Архиви на насилството“, кое произлезе од програмите што „Контрапункт“ и партнерите ги реализираше во периодот од 2015 до 2017 година, во рамки на платформата „Проширено естетичко образование“, како лабораториско - истражувачка програма.

18 Декември 2017 - 17:51

Музејот на современа уметност (МСУ) заедно со Проектниот простор „Прес ту егзит“ на 18.12.2017 (понеделник), во 20 часот, организираат предавање на Аленка Грегорич, уметничка директорка и кураторка во Градската уметничка галерија во Љубљана.

18 Декември 2017 - 16:46

Во Националната галерија на Македонија, објект Даут пашин амам, на 19-ти декември 2017 година (вторник), во 12.30 часот, ќе биде отворена Годишната изложба на основни училишта со наслов „Мазев и јас“. Додека на 18 декември, во 12 часот, во Мала станица ќе бидат изложени Наградените проектни решенија на Конкурсот за идејно архитектонско решение за реконструкција и просторна редефиниција на објектот Мала станица на НУ Национална галерија на Македонија.

17 Декември 2017 - 19:38

Во Музејот на современата уметност во Скопје на 16 декември (сабота), во 12.30 часот, ќе биде отворена изложбата „Линеарен цртеж“, на која ќе бидат изложени дела со мултимедијален карактер (создадени во периодот од 1948 до 2017 година) од 56 македонски ликовни уметници.

15 Декември 2017 - 12:30

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе

Македонија сѐ повеќе заглавува во сиромаштија чија стапка изнесува скоро 22 отсто од вкупното население, речиси една третина од децата живеат во сиромаштија.

повеќе

Дали поновите, посјајните и посложените нешта автоматски значи дека се подобри? Всушност, најчесто вистината е спротивна на тоа.

повеќе