Во Охрид

Летните уметнички ноќи на улица „Самоилова", нова летна културна манифестација

Културната понуда на Охрид летово ќе биде збогатена со манифестацијата Летните уметнички ноќи на улица „Самоилова" што во текот на јули и август ќе се одржува секоја вечер во просториите на Културно информативниот центар „Култура 365".

Заинтересираните уметници можат да се пријават во „Култура 365“, а настанот е осмислен така што секој од нив ќе можат да се претстават со програма и изведба според сопствената замисла.

Иницијатори и организатори на новата културна манифестација се Димитар Пандев, Славе Ѓорѓо Димоски и Мишо Јузмески, директорот на „Култура 365“.

Културно-информативниот центар „Култура 365“ што во јуни годинава ќе ја прослави осмата година од своето постоење, во своето досегашно дејствување беше домаќин на бројни македонски уметници, но и на творци од Албанија, Романија, Холандија, Словачка, Италија и Црна Гора.

Најновата културна манифестација е во насока на промоцијата на македонски и уметници од други земји, како и збогатување на културниот живот во Охрид со нови уметнички содржини.

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе