Во Вилнус

Кореографката Шукарова на Балтичката танцова платформа

Кореографката Искра Шукарова до 11 мај во Вилнус ќе присуствува на Балтичката танцова платформа. Таа е поканета на регионалниот состанок на мрежата Global Practice Sharing (GPS) каде што е член од нејзиното основање. Целта на мрежата е да развива соработка помеѓу САД и земји од Источна Европа.

Оваа година регионалниот состанок на мрежата се одржува во Вилнус, каде што ќе бидат прикажани најдобрите продукциии од балтичките земји во сферата на современиот танц. Платформата е насловена New Baltic Dance (www.newbalticdance.lt)

Шукарова, која е вонреден професор на катедрата за балетска педагогија  на ФМУ, има реализирано успешни соработки со балтички кореографи, конкретно од Рига, кои продолжуваат во насока на танцовата едукација.

Според македонската кореографка, посетата на летонската престолнина ќе овозможи нови соработки насочени кон новата програма за танцова едукација „Nomad to Nomad", која Шукарова ја иницираше во соработка со ФМУ. 

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе