Книжевност

Утревечер, од 20,00 часот, во Куќа Уранија – МАНУ, во Охрид, во рамките на Научната и уметничка визита Охрид – 2019, ќе биде извршена свечената промоција на две книги од проектот: Поети и раскажувачи академици

19 Август 2019 - 09:59

Книгата „Македонците во светот“ (Macedonians in the world) на новинарот и публицистот Славе Николовски Катин денеска ќе ја има својата охридска промоција. Славе Катин и е познат на македонската и на меѓународната јавност по неговите бројни публикации, новинарски и научни трудови кои се посветени, главно на државата и на животот на нашите иселеници.

19 Август 2019 - 09:42

Дарко Гавровски во Тетово е познат како голем „Тетоволог" , како човек кој го сака својот роден град без разлика на се што се случува и како функционира. Големиот број податоци и информации од богатата историја на градот тој со децении ги собира со цел да издаде што повеќе пишан материјал како оставштина за следните генерации. Тој е пред крај со подготовката на втората дело „Тетовскиот говор, енциклопедиски речник и граматика".

17 Август 2019 - 14:55

Во охридското село Велестово вечерва, во 21 часот, ќе почне 31-та „Поетска ноќ во Велестово", посветена на поезијата на Иван Џепароски и на цртежите на Воскресија Андреевска, а најавени се и гостувања од Бугарија и од Република Ирска.

16 Август 2019 - 14:45

„Александар и Клеофила" е насловот на новиот роман на Паскал Гилевски објавен од издавачката куќа „Матица македонска", која соопшти дека се работи за апотеоза на љубовта.

30 Јули 2019 - 12:37

Во една од најголемите светски поетски сили, Колумбија, во Богота деновиве излезе од печат антологија на 14 македонски поети објавени кај издавачите Ладронес дел Тиемпо и Уни Едисионес.

23 Јули 2019 - 07:50

Jасна Софија Косановиќ од Штутгард е добитник на наградата „Поетски Синтези“ за книгата поезија „Ромска Душа“ во рамките на меѓународниот поетски фестивал „Поетски синтези“ кој се одржува од 7 до 9 јули во Битола. Книгата ја објави Здружението за наука и култура „Нова“ со финансиска поддршка на Министерството за култура. Препевот го направи Ленче Милошевска, а книгата ја промовираше Мирјана Стојановска.

09 Јули 2019 - 12:18

Со доделувањето на традиционалната награда „Поетска муза“ за најдобра интерпретација и стилска композиција на песна на хрватската поетеса Анѓелка Корчуланиќ за делото „Писмо до Никола Тесла“, синоќа во Битола почна меѓународниот фестивал „Поетски синтези“.

08 Јули 2019 - 10:31

Македонскиот поет Раде Силјан е добитник на престижната меѓународна награда за целокупното негово творештво и за големиот придонес во развивањето на јужнословенските и балканските литературни и културни врски.

04 Јули 2019 - 09:46

Најновата книга на Љубомир Грбевски „Лет со умот кон папокот на универзумот“, ќе биде промовирана в петок во 12 часот во градската кафеана „Пелистер“ во рамките на манифестацијата „Скопско лето“. Промотор на книгата ќе биде писателот Стево Симски, а музичката поддршка ќе биде од Јаков Дренковски. Делови од пиесите ќе изведат актерите Елизабета Клинчаревска Младеновска-Ели и Кирил Трајковски-Максим.

03 Јули 2019 - 21:39

Втората Меѓународна поетско-културна манифестација „Анте Поповски – Антево перо" ќе има многу поамбициозна и побогата програма во споредба со минатогодишното прво издание и покрај, како што посочува организаторот, далеку поскромниот доделен буџет во однос на претходната 2018 кога манифестацијата првпат влезе во годишната програма на Министерството за култура.

02 Јули 2019 - 14:14

Во рамки на проектот „Читајќи го Балканот" денеска во Скопје, во организација на издавачката куќа „Готен" ќе се одржи разговор со писателите Жарко Кујунџиски, Петар Андоновски, Живко Грозданоски и Илија Ѓуровиќ.

24 Јуни 2019 - 09:55

Книгата „Кожа" на авторката Наташа Сарџоска е објавена во САД во издание на „Inner Child Press".

17 Јуни 2019 - 11:03

Издавачката куќа Антолог од Скопје во рамките на проектот „Биди свој, биди ЕУ!", ја објави книгата „Невидливиот чувар" од баскиската авторка Долорес Редондо (Шпанија).

10 Јуни 2019 - 12:51

Неколку членови на Друштвото на писателите покренале иницијатива до Агенцијата за млади и спорт за обновување на поранешната Книжевна младина на Македонија, од каде што ДПМ во иднина ќе ги добива своите членови. Иницијативата ја покренал писателот Христо Петрески заедно со професорките од Филолошкиот факултет во Скопје, Кристина Николовска и Весна Мојсова-Чепишевска.

08 Јуни 2019 - 22:43

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе